Door kleurgebruik kun je je video precies het juiste gevoel geven. Een warm zacht gevoel. Of bijvoorbeeld wat meer een cooler zakelijk gevoel.
Maar het toepassen van de juiste kleuren gaat niet vanzelf. Er zit werk in. Veel werk als je voor een volledige colorgrade gaat. Iets minder werk als je alleen een kleurcorrectie doet.
We krijgen vaak vragen over hoe dat precies zit, zo’n kleurbewerking. Is het echt nodig? Is het een soort Photoshop voor video? Wat is het verschil? En waarom is een colorgrade zo duur?
In dit blog leggen we uit hoe het zit.

Een still uit onze Ketobalans video.
‘Welke soorten kleurbewerking zijn er?’
Als we klaar zijn met het monteren van de video, zetten we de puntjes op de i: we mixen de audio en doen de kleurnabewerking. Die kleunabewerking kan op allerlei manieren. Een simpele color correction bijvoorbeeld. Of een serieuze colorgrade.
Bij een color correction (kleurcorrectie) worden de verschillende shots uit dezelfde video ‘naar elkaar toegetrokken’. Het kan namelijk gebeuren dat beelden die zijn geschoten met dezelfde camera, in dezelfde setting toch andere kleuren en contrasten hebben. Met een kleurcorrectie trek je dat gelijk.
Een colorgrade gaat een stap verder. Nadat je de verschillende shots gelijk hebt getrokken qua kleur, doe je een extra bewerking. Je geeft het geheel een bepaalde look. Bijvoorbeeld de in Hollywood veelgebruikte ‘teal and orange look’.

Ons colorgrading panel: de Euphonix MC Color
‘Waar zitten de kosten in?’
Een professionele colorgrade is allereerst kostbaar omdat het precisiewerk en dus tijdrovend is. Met een video van een halve minuut kan een ervaren colorgrader makkelijk een dag bezig zijn. Ten tweede is er serieuze (en dus prijzige) hardware nodig. De beelden moeten namelijk worden ingeladen in een colorgrading programma (wij gebruiken Davinci Resolve). Om dat programma goed te kunnen gebruiken is een krachtige computer met gecalibreerde monitor een must. Tot slot: een colorgrading panel is een pré om snel en gericht aanpassingen te kunnen doen – en daar hangt ook een prijskaartje aan.
Deze verschillende factoren zorgen ervoor dat de prijs van een externe colorgrade al gauw €750 tot €1.500 per dag is.

Een printscreen van onze Colorgrading van Ketobalans Davinci Resolve
‘Is er geen betaalbaarder alternatief?’
Die is er zeker. Maar wel met wat concessies.
Je kan ervoor kiezen om achteraf alsnog een standaard kleurenprofiel toe te passen op het Log materiaal. Dat doe je met zogenaamde LUT’s. Het voordeel van LUT’s is dat ze met een paar klikken op de knop toegepast zijn. Het nadeel is dat ze een generiek effect hebben. Dit kun je deels opvangen: het programma dat wij gebruiken voor onze montage en snelle kleuraanpassingen – Premiere Pro – laat je naast het gemakkelijk toepassen van LUT’s ook vlot wat basale aanpassingen doen in de kleuren en contrast.
Benieuwd naar het verschil tussen de Log, LUT en ‘gegrade’ beelden? De stills uit onze Ketobalans commercial laten het duidelijk zien:

Een Log, Lut en Handmatig gegrade versie van de Ketobalans video.
Het werken met LUT’s (en daarna handmatig aanpassingen doen) in Première Pro kan genoeg zijn voor bepaalde video’s, maar vaak is er meer nodig.
De mooiste plaatjes en het tofste eindresultaat vragen om aandacht voor details, om aandacht voor kleur.
Meer weten over colorgrading? Stuur ons gerust een bericht.